Käydään tähän väliin läpi Mersua ja miten elo sen kanssa on sujunut. Seuraavat pitää ottaa huomioina (eikä siis pidä lukea haukkumiseksi), käyttäjäkokemuksina ja ihmettelynä.
Yleistä:
Mersua olen pessyt ja puunannut kovasti sekä huolehtinut muutoinkin autosta itselleni normaaliin tapaan eli pitänyt ihan kuin pitkäaikaista ostosta. Koska tähän nykyiseen tilanteeseen "ajautuminen" ei ole ollut tarkoitus vaan...hmm...kohtalon oikku...
Vuoden aikana autoon tuli normaalia vähemmän kilometrejä johtuen siitä, että työt sijaitsivat poikkeuksellisesti lähistöllä. Autolla oli ajettu noin 56tkm, kun aloin kyselemään vaihtotarjouksia. Lähtötilannehan oli noin 14tkm. Auton sisusta miellyttää silmää kovasti edelleenkin, ulkomuotokin on miellyttävä. Sisustan laatu ei tosin olen ihan timanttia, sillä välillä joku natisee.
Käyttökokemuksia:
Rengasmelu on yksi asia, jonka kanssa en ole osannut elää, vaikka sen (ja natinan) saa piiloon soittamalla Burmeisterin kohtuullisen hyvillä poppivehkeillä nuorison rokkimusiikkia. (Michelinin kesä tai Nokian kitka) 19-tuumaiset renkaat eivät mielestäni ole isot, mutta näköjään kuitenkin sen verran isot, että ääntä päästävät. Epäilen tosin myös Mersun äänieristyksen tasoa eli että sen suhteen on nuukailtu ja vertailukohtana itselläni oli siis Phaeton ja Touareg, joissa molemmissa oli tuplalasit ja äänieristys muutoinkin kopioitu Tutankhamonin haudasta.
Mersun ilmajouset ovat toki pehmeät, mutta meno ei ole niin pehmeää, kuin noissa kahdessa edellä mainitussa autossa. Mersun ilmajousten kompuran jouduin muuten vaihdattamaan, ensipakkasilla marraskuun alussa, onneksi takuun piikkiin. Auto ilmoitti käynnistäessä, että ilma-alustan järjestelmässä on jokin vika ts. ei toimi oikein ja autolla ei saa ajaa kovaa. Kun auton hetkeä myöhemmin sammutti, niin vika poistui. Sain ajan Veholle heti samana päivänä ja seuraavana päivänä auto oli jo kunnossa, osat saatiin siis paikalle nopeasti. Ilmeisesti järjestelmään kerääntyy kosteutta ja se alkaa herjaamaan pakkasilla asiasta, jos asiaan ei heti reagoida, niin jossain vaiheessa auto istuu tontissa kuin rusakko. Kuivasivat systeemin, vaihtoivat kompuran (ilmeisesti hieman alkuperäistä paranneltu versio) ja asensivat suodattimen (jota alkuperäisessä ei ollut). Nämä siis Vehon laskusta ja selityksistä bongattuna, todellisuutta ei tiedä kukaan, mutta lasku meni Mersulle.
Ylimääräisessä huollossa olen ilmajousten lisäksi käynyt vain kulmia suoristamassa sekä vaihtamassa (myös takuun piikkiin) yhden alapallonivelen, koska auto ei mennyt suoraan ja minulle niin tärkeä ratin suoruus ei toteutunut edes kulmien säätämisen jälkeen. Luotettavuuskaan ei ole ollut ongelma näillä kilometreillä, vaikka tuo alapallonivelen kuluminen 50tkm kohdalla ei ole mielestäni laatuauton tunnusmerkki ja se, että sitä ei huomattu kulmia säädettäessä (väitän, että se välys oli jo silloin siellä) ei kerro laadukkaasta huoltopalvelusta vaan siitä, että auton kilometrit määräävät sen voiko autossa olla välyksiä ja niitä tarkastetaan sen mukaan. Tiedän myös muita E-Mersuja, joissa on vaihdettu alapalloniveliä pienillä kilometreillä, joten ihan tuntematon ongelmat tämä ei Veholle pitäisi olla. Autossa on melkein jouluun asti Junge Sternen takuuta jäljellä, joten kohtuullisen huolettomin mielin olisin voinut pitää sen toisenkin vuoden.
Seuraavassa hämmästelyä akuista ja sähköistä:
Sähkön ajomatka/kantama on vähentynyt alkusyksystä reilusti. Ostin siis auton joulukuun lopussa ja ajelin talven kovilla pakkasilla, joten uskon tietäväni miten auton pitäisi käyttäytyä kylmemmillä keleillä. Eli ensimmäisenä talvena autoon sai ladattua 20-21km rangen (100%), oli ulkolämpötila mikä tahansa (olipa kovat pakkaset tai lämpötila plussalla). Se oli toki eri asia paljonko sillä pystyi käytännössä ajamaan, koska se riippuu mm. onko penkinlämmittimet, päällä ja mikä on ilmastoinnin asetus. Tämä on itselleni selvä. Syksyn myötä range putosi 18 kilometriin (näyttää edelleen 100%) ja pahimmillaan se oli vain 16km, joka on prosenteissa aika paljon (melkein 25%) vähemmän mitä alussa ja mitä autolle luvataan. Takuun mukaan auton akun kapasiteetin aleneminen ei ole takuunalainen asia, ilmeisesti siis ns. normaali kulumista. Tarkoitan siis, että auto lähtee latauksessa tavoittelemaan vain 16-18km rangea, joka on siis nykyinen 100% kapasiteetti, kun aikaisemmin se latauksessa tavoiteltu ja toteutunut range oli 20-21km. Osaako joku sanoa onko akun kapasiteetti alentunut näin dramaattisesti ja onko se normaalia pari vuotta vanhalla autolla? Vai onko seuraava Vehon selitys validi? Veholla siis sanoivat, että tuo johtuu siitä, että auto määrittää rangen aikaisempien ajojen perusteella ja määrittää lukeman sen mukaan, siis samalla tavalla kuin miten auto määrittää tankatessa rangen menneen kulutuksen perusteella.
Veholla nollasivat systeemin, jolloin aikaisempi kulutus ei kuulemma vaikuta laskennalliseen rangeen, mutta se nyt se ei auttanut asiaan millään tavalla eli maksimissaan 18km. Näin ollen sanoisin, että heidän selityksenä ei pidä paikkaansa tai sitten sitä ei nollattu. Tekivät aikaisemmin huollossa tuon saman nollauksen ja range kasvoi hetkellisesti 22km asti. Tuo lähtötilanteen maksimissaan on nykyään 18km, oli aikaisemmat ajot mitä tahansa (100% sähköllä tai sähkön/bensan seka-ajoa) ja olipa ulkolämpötila mitä tahansa. Näin ollen en ole ollenkaan varma onko vika akussa vai pitääkö Vehon kootut selitykset paikkaansa? Eli vertauksena käyttäisin sitä, että auton bensatankin kapasiteetti olisi vähentynyt melkein 25%, mutta täyteen tankatessa se olisi tietenkin edelleen 100%. Mitä sähköstä ja akuista ymmärtävät palstaveljet sanovat tähän? Paskan möivät?
Seuraava on tuttua saagaa jo aikaisemmilta postauksita ja autoilta:
Talvirenkaiden tasapainottamisessa oli ongelmia ja se tehtiin kolmeen eri kertaan ja välillä vaihdettiin takarenkaatkin uusiin, koska näköjään Nokian Hakkapeliitta R3 -renkaissa on pystyheittoa liikaa. Lisäksi kaikki putiikit eivät osaa tasapainottaa renkaita tai jos osaavat, niin heidän kiinnostuksensa asiaan on heikkoa. Edelleen itseäni laadun ja tilastollisen prosessikontrollin ammattilaisena ihmetyttää tasapainotusprosessin kyvykkyys/kyvyttömyys. On jotenkin hassua, että renkaiden tasapaino muuttuisi, kun renkaat otetaan koneesta pois ja laitetaan takaisin ts. kun rengas on tasapainotettu (näyttää nollaa) ja otetaan koneesta pois ja laitetaan takaisin, niin se pyytää taas 10g lisää. Maan vetovoima tuskin vaihtelee, joten vika on prosessissa eli koneen tarkkuudessa tai asentajan toiminnassa (miten rengas laitetaan koneeseen). Vielä isompia eroja saadaan, kun viedään nollille saatu rengas samantien toiseen pajaan, niin silloin se saattaa vaatia jo 30-50g. Rengas joko on tasapainossa tai ei ole, ei niin, että se on toisessa hallissa nollilla ja viereisessä hallissa epätasapainossa. Onneksi näillä kavereilla ja tällä prosessilla ei huolleta lentokoneita.
