Autoliiton julkaiseman Moottori-lehden viimeisin numero 10/2014 selvittää kokeellisesti, mihin päähän autoa kannattaa laittaa epätasaisen talvirengassarjan paremmat renkaat. Kokeessa ajettiin jäällä VW Golfia ja W204 Ceetä Nokian R2 kitkarenkain, joista toinen pari oli uusi ja toinen 7-milliseksi etuvetoisen takapyörinä kulunut.
Minusta tarina on Ceen osalta todella yllättävää ja hämmentävää. Lehden kuvaus Mersun käytöksestä ei kuulosta olevan minulle tutusta helposta ja anteeksiantavasta (joskaan ei liukkaalla kovin nopeasta) talviautosta lainkaan, vaan jostain aivan muusta.
Huonommat edessä:
"Keula liukuu alta ja elektroninen ajonvakautus puuttuu heti ensimmäisestä kaarteesta alkaen peliin...puskemista oppii nopeasti varomaan ja ajonvakautus osallistuu ajoon aktiivisesti"
Huonommat takana:
"Olen vähällä menettää hallinnan jo ensimmäisessä jyrkemmässä kaarteessa. Perä irtoaa luisuun ja ehdin tehdä korjausliikkeiden sarjan ennen kuin ajonvakautus havahtuu. Auto käväisee lähes 90 asteen kulmassa, ennen kuin ajonvakautus tarttuu tilanteeseen...maantiellä auto ei olisi mahtunut omalle kaistalle"
"(suoraan jarrutettaessa) Huimin on heti ensijarrutus, kun auto lähtee täysin yllättäen pyörähtämään. Nopeilla ohjausliikkeillä tilanne on pelastettavissa. Mutta kun uusin jarrutuksen ohjaamatta lainkaan, auto tekee lähes tyylipuhtaan 360 asteen käännöksen. Sama toistuu kolme kertaa ja aina eri kohdissa leveää rataa, joten kyseessä ei ole sattuma"
Siis mitä ihmettä



Tässä puhutaan autosta, jolla ajoin itse lähes 100.000 km kolmen talven läpi, lopussa jo aika paljon matkaa nähneillä ContiIce nastarenkailla, tosin joka talvi etu- ja takarenkaat tasaisen kulumisen toivossa vaihtaen. Matkalla mentiin märällä polannejäällä etuvetoisia luisupulkkia pusikosta takaisin tielle nostellen ja kiiltävällä pakkasjäällä käytiin kolme talvea paljon ajetuilla talvirenkailla mäessä kelissä, jossa mökkinaapuri tilasi hiekottajan kun ei päässyt pihasta pois.
En epäile AL:n havaintoja, koska mittaukset on tehty osaavan kuljettajan ajamana ammattimaisella tavalla asianmukaisessa ympäristössä testiradalla Ivalossa. Mutta on hämmästyttävää nähdä, että rengasvalinta voi muuttaa lähes vainoharhaisen pikkutarkaksi kokemani vahvasiipisen Suojelusenkelin huolimattomaksi toheloksi, joka päästää auton ovi edelle tekemättä mitään? Tai peräti kääntää auton omatoimisesti perä menosuuntaan suoraan jarrutettaessa?
Jos jotain parannusta pitäisi Ceen (2008) ESP:hen pyytää, tahtoisin hieman lisää toleranssia vastaohjaukselle. Maksimipitoon tarvittavan pienen luiston se jo kaarteessa ja kiihdytettäessä sallii, mutta sen seurauksena kiihdytykseen tulevaa sivuliikettä ei saa korjata ilman että Suojelusenkeli hyppää jarrulle pienestäkin vastaohjauksesta.
Ennen lehden ilmestymistä olisi lyönyt vetoa, ettei Ceetä ole Kimi-näppäintä painamatta mahdollista ajaa niin leveässä luisussa kuin jutun kuvissa. Näköjään voi. En keksi, millä tempulla olisin saanut ESP oletusasetuksilla oman autoni kuvissa näkyvään luistokulmaan vaikka olisin yrittänyt spinnata tahallani. Ja koska Cee oli ensimmäinen ESP autoni, minä ihan oikeasti yritin sitäkin Hailuodon jäätiellä ihan vain nähdäkseni, mihin Ceen Suojelusenkeli pystyy.
Jutun havainnot eroavat täysin omistani, joten muidenkin kokemukset kiinnostavat. Kumpaa tuotantosarjaa teidän Ceenne on:
- talviajoon tottuneelle paranoidin korrekti ja varovainen vai
- aivan huomaamatta tappisladissa luisteleva ja jarrutettaessa ABSista piittaamatta perävalot edelle heittävä?
Jos olette saaneet Ceenne viimeksi mainitun tuotantosarjan autona, mitä siellä Ceen alla pyörii silloin kun ABS spinnaa auton suorassa jarrutuksessa tai Suojelusenkeli ottaa nokosia tappisladissa?